IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> "what was I looking for?" (czego to ja szukałem?)
DawPi™
post 14.04.2007, 23:39
Post #1

valid cue to your things

Grupa: uzytkownik
Tematów: 521
Nr użytkownika: 1

Brytyjczycy spędzają godziny na bezcelowym przemierzaniu internetu. To "beztroskie" spędzanie czasu ma już nawet swoją nazwę, to tzw. "wilfing", od pytania "what was I looking for?" (czego to ja szukałem?).

Według najnowszych badań brytyjskiej organizacji YouGov, każdego miesiąca internauci zza Kanału La Manche (lub jak nazywa się go po drugiej stronie, Kanału Angielskiego) spędzają dwa dni na surfowaniu bez celu. Do takich praktyk przyznało się dwie trzecie pytanych, a niemal jedna czwarta z nich potwierdziła, że spędza w ten sposób 30 proc. z czasu poświęcanego internetowi. 28 proc. pytanych potwierdziło, że dzięki ich bezcelowemu surfowaniu cierpią ich relacje towarzyskie.

Więcej "bezcelowych kliknięć" w sieci przypisano mężczyznom, a nie kobietom. Serwisami, które najczęściej na to pozwalały okazywały się internetowe sklepy, serwisy z aktualnościami oraz witryny z ofertą dla podróżnych i muzyką. Prowadzący badania zauważyli, że mimo tego, iż internauci wchodzą do sieci z dobrze znanym sobie celem, w wirtualnym świecie oferowany jest im tak duży wybór i wiele rozpraszających ofert, że zapominają po co znaleźli się w sieci i spędzają godziny na bezcelowym surfingu.

W ankiecie przepytano ponad 2,4 tys. osób w różnym wieku, co pozwoliło sprawdzić też jak wygląda problem bezcelowego surfowania w zależności od wieku internauty. Okazało się, że im starszy internauta, tym jego podatność na rozpraszanie jest mniejsza. W porównaniu do 25-letnich użytkowników sieci, ci w wieku ponad 55 lat mogli trzykrotnie rzadziej stracić z pola widzenia cel internetowej wyprawy.

src: pclab.pl
---

Tak, a ja od godziny 16 zbieram się w sobie by napisać sprawozdanie.... Ciekawe dlaczego.... happy.gif

--------------------
www.IPSlink.pl - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board, support IPB, PL ACP
www.supportIPB.com - support for opartych na IPB

kontakt:
GG: 7129
e-mail: biuro@ipslink.pl | ipb@ipbsupport.org | ipb@supportipb.com

założyciel webMe.pl - tatuś ;)
Go to the top of the page

+Quote Post
Mysza
post 14.04.2007, 23:43
Post #2

Tematów: 4
Nr użytkownika: 1155

a ja wiem dlaczego... tongue.gif hehe....

+Quote Post
Kropka
post 15.04.2007, 1:48
Post #3

Tematów: 1
Nr użytkownika: 1272

ten problem dotyka chyba wiekszoci ludzi, ja tez zawsze sie na tym przylapuje, ze wchodze doslownie na momencik a siedze pare godzin i spedzam czas na niczym, no ale wiadomo DawPiego jeszcze nie przebiłam i mam nadzieje ze nie przebije ;P

+Quote Post
godfather
post 15.04.2007, 10:11
Post #4

Grupa: redaktor
Tematów: 156
Nr użytkownika: 25

Tja, bo DawPi prąd na loterii wygrał tongue.gif

W sumie to ja łączę się z internetem żeby wejść na 4-5 stron takich standardowych, a potem z nudów klikam tu i ówdzie smile.gif
Nie wiedzieć czemu rodzina twierdzi, że to już choroba, ale skoro mogę sobie odsapnąć od kompa nawet na pare dni to chyba tak źle jeszcze ze mną nie jest tongue.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 21:30

Polecane strony:

mapa forum