![]() ![]() |
28.12.2006, 19:22
|
|
![]() Grupa: uzytkownik Postów: 36 Wiek: N/N Tematów: 10 Dołączył: 27-12 06 Skąd: Kobyla Góra Nr użytkownika: 171 |
Pewnie jak wiecie w dzisiejszych czasach internet jest jedna wielka hodowlą wirusów, spywarów i innego zlosliwego robactwa. Aby sie przed tym bronić należy używać odpowiednich programów. Ciekawi mnie jakich Wy używacie.
Moją zaporę tworzą 3 programy a mianowicie: 1. Free AVG Antywirus (wbrew pozorm swietny antywirus nie obciąża pamięci rozpakowuje archiwa etc. no i darmowy Avast! nie może sie nawet w 30% z nim równać ma około 60% więcej wykrywalności niż nieudolne narzędzie wypuszczone przez AVASTA..). 2. Kerio Firewall (zablokuje wszystko co dusza zapragnie). 3. Spy bot - search and destroy (wg mnie najlepszy i w dodatku polski antyspyware). -------------------- ![]() |
|
|
|
28.12.2006, 19:34
|
|
![]() Grupa: redaktor Postów: 478 Wiek: 23 Tematów: 156 Dołączył: 15-11 06 Skąd: Tychy Nr użytkownika: 25 |
Ja to tam używam tylko antyvira Nod32, a kto by tam wiedział czy to cuś ma firewalla czy nie
Zresztą tak często robiłem ostatnio formata, że właściwie żaden wirus nie mógł się u mnie zagnieździć na dłużej. Inna sprawa, że w miare normalnie korzystam z neta i raczej nie łapie virów. No i w końcu co za różnica czy mamy viry czy nie? Ja usunąłem w systemie Win98 pół folderu o nietypowej nazwie "Windows", a system działał normalnie |
|
|
|
28.12.2006, 19:39
|
|
![]() Grupa: uzytkownik Postów: 36 Wiek: N/N Tematów: 10 Dołączył: 27-12 06 Skąd: Kobyla Góra Nr użytkownika: 171 |
Hehe po to antywira zeby nie robić formata co miesiac. Nie wiem czy wiesz ale formatowanie dysku to nic dobrego a nepewno nie jest to wyjście z problemu.. Heh wydaje mi sie conajmniej dziwne że tak lekko podchodzisz do problemu. Nie każdego wirusa da się formatem zlikdwidować. Firewalle przydają sie do sprawdzania czy mamy keyloggery i inne programy które cokolwiek wysyłają bez naszej wiedzy. Jeśli nie skanujesz komputera w poszukiwaniu spywarów co jakiś czas to życzę Ci powodzenia. Radze ściagnij SPy Bota oto link: http://fileforum.betanews.com/sendfile/104.../spybotsd14.exe . Zamieść tutaj raport
-------------------- ![]() |
|
|
|
28.12.2006, 19:42
|
|
![]() Grupa: uzytkownik Postów: 88 Wiek: N/N Tematów: 16 Dołączył: 15-11 06 Nr użytkownika: 18 |
ja znowu mam jakis router z jakims firewalem:))
a pozatym to czasem tylko uzywam spybota bo jak mi sie kuzyn dorwie do kompa to instaluje rozmaite gry i nie gry wiec zawsze cos sie przy tym zainstaluje:)) -------------------- ![]() |
|
|
|
28.12.2006, 19:45
|
|
Firewall na routerze blokuje tylko połączenia bezpośredni między użytkownikami =] także on nie zablokuje wysyłanego z naszego komputera hasła do Twojej poczty poprzez wymyślny keylogger którego nie widać w procesach a co wiecej zainstalował sie kiedy Ty sciągnąłeś sobie włąsnie klienta gg do którego dopiety był szkodliwy kod.
A tak btw to dla takiego kuzyna warto by stworzyć nowe konto w windowsie z max zabezpieczeniami i instalować mu samemu gry albo ustawić regułę dla konta kuzyna aby mógł instalować określone aplikacje. Pozdrawiam ! i zachęcam do stosowania zabezpieczeń. -------------------- ![]() |
|
|
|
28.12.2006, 19:46
|
|
![]() valid cue to your things Grupa: uzytkownik Postów: 1173 Wiek: 27 Tematów: 521 Dołączył: 13-11 06 Skąd: Kraków Nr użytkownika: 1 |
ja znowu mam jakis router z jakims firewalem:)) nie całe robactwo pochodzi z internetu. Warto to zapamiętać. Płytki od kolegów, z bazaru etc. licho nie śpi.. EDIT: co do metod obrony: używam tylko NOD32 . dla mnie rewelacja. skanuje w czasie rzeczywistym wszelką aktywność w internecie. Posiadam do tego odpowiednie moduły: Ochrona w czasie rzeczywistym - AMON (Antivirus MONitor) Ochrona przed zagrożeniami z Internetu - IMON (Internet MONitor) Ochrona poczty w korporacjach - moduł EMON (Email MONitor) i inne. Pełna specyfikacja na stronie producenta. Kiedyś używałem kerio, ale tylko mi "przeszkadzał". Nie wiem, być może jak słusznie ktoś zauważył, przez rozważne korzystanie z internetu unika się ok. 70% zagrożeń ( moje zdanie ). W moim przypadku tak to wygląda. A co robić jak już zostanie się zainfekowanym? Dokładnie, format nie zawsze daje radę ( w 99% przypadkach jednak tak ). Niedawno informowano o złośliwym kodzie ukrywanym w kartach PCI. Niedługo nasze myszki będą zagrożone. Nie, żartuję, ale to już tragedia się dzieje. Cóż, to zasada sprzężenia zwrotnego.. Te całe historie ze złośliwym kodem. Panowie taka refleksja: jakby nie było te wszystkie trojany, wirusy to geniusz epoki komputerów. Przecież to nic innego jak wykorzystywanie luk, błędów, niedociągnięć. dla mnie to jest po prostu fantastyczne. widzieć to, co "wielkie mózgi" w firmach nie zauważyły. Kiedyś miałem przyjemność czytać książkę wydawnictwa Helion o testowaniu oprogramowania. I powiem wam, że była tam opisana standardowa (!) procedura weryfikacji oprogramowania. A była naszpikowana tyloma punktami kontrolnymi oraz weryfikującymi, że niemożliwym wydało się by coś poszło nie tak. A jednak......... -------------------- www.IPSlink.pl - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board, support IPB, PL ACP
www.supportIPB.com - support for opartych na IPB kontakt: GG: 7129 e-mail: biuro@ipslink.pl | ipb@ipbsupport.org | ipb@supportipb.com założyciel webMe.pl - tatuś ;) |
|
|
|
28.12.2006, 19:54
|
|
![]() Grupa: redaktor Postów: 478 Wiek: 23 Tematów: 156 Dołączył: 15-11 06 Skąd: Tychy Nr użytkownika: 25 |
Nie wiem czy wiesz ale formatowanie dysku to nic dobrego a nepewno nie jest to wyjście z problemu. No jasne, o tym to chyba każdy wie (no może nie każdy), ale po prostu uznaje, że człowiek najlepiej uczy się po własnych błędach i jak mi się dysk sypnie to dopiero będę żałował tego i zrobie maximum zabezpieczeń |
|
|
|
28.12.2006, 19:55
|
|
A czy większej satysfakcji nie miałbyś gdybyś rozwiązał problem bez formatowania ? Windows XP udostępnia narzędzia znacznie ułatwiające przywrócenie systemu do dawnej świetności. No i do tego progsy odrobaczające i czyszczące rejestr etc. etc. etc.
|
|
|
28.12.2006, 20:01
|
|
![]() Grupa: uzytkownik Postów: 88 Wiek: N/N Tematów: 16 Dołączył: 15-11 06 Nr użytkownika: 18 |
Kiedyś miałem przyjemność czytać książkę wydawnictwa Helion o testowaniu oprogramowania. trzeba mi tytul tej ksiazki:)) -------------------- ![]() |
|
|
|
28.12.2006, 20:02
|
|
Prosilbym o wkleje tego w mojego powyzszego posta bo z jakiegos powodu nie moge go zedytowac
EDIT: co do metod obrony: używam tylko NOD32 . dla mnie rewelacja. skanuje w czasie rzeczywistym wszelką aktywność w internecie. Posiadam do tego odpowiednie moduły: Ochrona w czasie rzeczywistym - AMON (Antivirus MONitor) Ochrona przed zagrożeniami z Internetu - IMON (Internet MONitor) Ochrona poczty w korporacjach - moduł EMON (Email MONitor) i inne. Pełna specyfikacja na stronie producenta. Kiedyś używałem kerio, ale tylko mi "przeszkadzał". Nie wiem, być może jak słusznie ktoś zauważył, przez rozważne korzystanie z internetu unika się ok. 70% zagrożeń ( moje zdanie ). W moim przypadku tak to wygląda. A co robić jak już zostanie się zainfekowanym? Dokładnie, format nie zawsze daje radę ( w 99% przypadkach jednak tak ). Niedawno informowano o złośliwym kodzie ukrywanym w kartach PCI. Niedługo nasze myszki będą zagrożone. Nie, żartuję, ale to już tragedia się dzieje. Cóż, to zasada sprzężenia zwrotnego.. Te całe historie ze złośliwym kodem. Panowie taka refleksja: jakby nie było te wszystkie trojany, wirusy to geniusz epoki komputerów. Przecież to nic innego jak wykorzystywanie luk, błędów, niedociągnięć. dla mnie to jest po prostu fantastyczne. widzieć to, co "wielkie mózgi" w firmach nie zauważyły. Kiedyś miałem przyjemność czytać książkę wydawnictwa Helion o testowaniu oprogramowania. I powiem wam, że była tam opisana standardowa (!) procedura weryfikacji oprogramowania. A była naszpikowana tyloma punktami kontrolnymi oraz weryfikującymi, że niemożliwym wydało się by coś poszło nie tak. A jednak......... A więć tak. Nie uważasz ze 70% to zdecydowanie za mało ? Wg mnie nie można obejść się w tej chwili bez porządnego antywirusa firewalla i odrobaczacza -------------------- ![]() |
|
|
|
28.12.2006, 20:09
|
|
![]() valid cue to your things Grupa: uzytkownik Postów: 1173 Wiek: 27 Tematów: 521 Dołączył: 13-11 06 Skąd: Kraków Nr użytkownika: 1 |
nie edytowałeś bo jest limit czasowy ustawiony
wiesz, 70% samym działaniem użytkownika to bardzo dużo. 30% należy już do software'u. Moim zdaniem liczby te mówią same za siebie.... być może masz rację co do kerio. Swoje przetestowałem i to mi wystarcza. -------------------- www.IPSlink.pl - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board, support IPB, PL ACP
www.supportIPB.com - support for opartych na IPB kontakt: GG: 7129 e-mail: biuro@ipslink.pl | ipb@ipbsupport.org | ipb@supportipb.com założyciel webMe.pl - tatuś ;) |
|
|
|
28.12.2006, 20:12
|
|
No i własnie te 30% powinno nas skłonić do zainstalowania softwaru
|
|
|
26.04.2011, 7:48
|
|
|
Grupa: uzytkownik Postów: 2 Wiek: N/N Tematów: 0 Dołączył: 26-04 11 Skąd: WAWA Nr użytkownika: 2723 |
Najlepszy darmowy program antywirusowy to AVAST!
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.05.2012 - 8:17 |